Menimme jälleen tänään aamupäiväksi Räskiin Inkan ja Ronjan kanssa. Tällä kertaa Iisa ja Aida pääsivät molemmat mukaan.  Iisakin matkusti nyt muiden koirien kanssa takakontissa. Ei autolla menossa mitään ihmeellistä ollut, hyvin meni, eikä Iisa matkojen aikana edes yrittänyt tulla koiraverkosta läpi (toisin oli sitten odotellessa..).

Teimme vain lyhyen lenkin, että Iisakin jaksoi olla mukana (vapaana toki). Ei Ronja ehkä niin jännittävä ollut Iisasta kuin viimeksi, mutta jos Ronja yritti leikkiä Iisan kanssa, alkoi Iisa vikistä tai meni maahan. Höh, ompas hassua. Mutta kai se itseluottamus myös iän kanssa kasvaa. (vaikka muutenhan sitä näyttääkin olevan  ) Yhden kerran muuten tuli muutama koira vastaan. Ei ollakaan vähään aikaan päästy harjoittelemaan ohituksia, kun koskaan ulkona ollessamme ei ole nyt tullut koiria vastaan!  enkä pystynyt Iisaan ihan täysillä keskittymään, niin se haukahteli taas ohimeneville koirille. Sanoin kuitenkin "täällä" ja sitten se ikään kuin unohti ne koirat ja annoin palkkion. Mutta täytyy varmaan käydä vieläkin enemmän taas myös kävelyteillä pyörähtelemässä, jos niitä koiria ilmaantuisi jostain. Ihan normaalisti Iisa kuitenkin oli aina Ronjan lähellä, jos Ronja ei ollut liikaa kiinnostunut Iisasta.

Menimme sitten vielä autolla sinne pellolle treenaamaan, jossa olemme käyneet. Ensin Iisa sai odottaa autossa. Kerran se on odottanut autossa Aidan ja yhden toisen koiran kanssa, ja silloin sujuikin hyvin, kun vanhemmat koirat oli mallina ja tukena. Mutta nyt kun Iisa oli yksin, se haukkui aina välillä ja yritti myös tulla koiraverkon ja ikkunan välistä. Meninkin hakemaan sen vasta, kun se oli rauhallinen. Täytyy syyslomalla pitää Iisaa paljon autossa mukana ja opettaa sitä odottelemaan yksinkin rauhassa. Iisa kuitenkin näki meidät koko ajan, kun auto oli pellon laidassa.

Aidan kanssa meni itse treenit ihan hyvin, tosin ennen treenejä ja lenkkiä Aida livisti ennen kuin annoin luvan lähteä ja juoksi taas vaan omaa rinkiään hetken. Treeneissä kuitenkin meni hyvin, tein vain perustottelevaisuutta Aidan kanssa.

Sitten Iisa sai tulla omiin pikku treneeihinsä ja Aida odottaa autossa. Iisa oli vapaana koko ajan. Vähän muistelimme sivulle tuloa (eihän se sitä vielä osaa muuta kuin kädellä) ja paikalla pysymistä. Iisa taas pysyi, kun laitoin käden sen "eteen" kuin stop-merkiksi ja käännyin Iisan eteen itse. Se pysyi, mutta kun olin kaivamassa makupalan taskusta, se ei enää pysynytkään, vaan hyppäsi tai nousi. Näköjään täytyy olla makupala jo valmiiksi kädessä tai sitten vaan kehua. Iisa myös osaa istua pikku hetken paikoillaan ulkona kun irrotan hihnan, ennen kuin annan vapaa-käskyn.

Siinäpä sille hyvin minimaalinen tottelevaisuusosio. Aida osasi jo Iisan iässä paljon enemmän "tokoliikkeitä", kuten mennä maahan ja tulla itse sivulle, mutta Iisan kanssa en ole vielä pitänyt pahemmin kiirettä.  Iisa osaa istua, tulla luokse ja paikka-käskyn alkeet, jota siis on tarkoitus treenata vielä hiukan lisää.. samoin sivulle tuloa.. Päätin, että nyt kokeilen saman daminoudon, muistiharjoituksen jälleen ulkona, kun melko pitkän sisäharjoittelujakson päätteeksi sisällä menee hyvin. Kävimme siis viemässä damin lyhyen matkan päähän ja palasimme takaisin lähtöpaikkaan. Annoin Iisan mennä heti hihnan irrottamisen jälkeen. Tosin taas uudet kuviot vähän hämmensivät Iisaa ja se jäi katselemaan mua. Vasta toisesta kehotuksesta se tajusi mennä hakemaan damin. Dami olikin muuten maastonvärinen, joten se ei kynnetystä pellosta niin ehkä näkynytkään, mutta hyvinpä se löytyi. Ja on sisäharjoittelu näköjään jotain tulosta tuottanut, sillä Iisa kyllä toi sen mulle suorinta tietä, eikä jäänyt arpomaan mitään.  (käytin myös toki pilliä) Tosin ympärilläni Iisa pyöri vähän enemmän kuin sisällä. En kuitenkaan napannut sitä heti siltä, vaan silittelin selkää ja mahaa normaalisti ja kehuin. Teimme vielä toisen kerran saman harjoituksen. Sekin meni ihan hyvin, siis siihen nähden mitä silloin aikaisemmin.  Palautus tuli myös tällä kertaa ihan hyvin, mutta kun Iisa pyöri ympärilläni (koska en halunnut heti napata damia), se yritti lähteä vähän kauemmas minusta dami suussaan. Tuli kuitenkin heti takaisin vihellyksestä ja kutsuista, eikä se sentäs lähtenyt juoksentelmaan dami suussa. Yhden kerran tein "sylileikin" vielä, mutta en viitsinyt ottaa enempää. Luulen, että voidaan treenata tätä välillä ulkona ja välillä sisällä vielä kuitenkin...?