Tämä viikonloppu on vapaa, jei. (Ajattelin kyllä vapailla ensi viikonlopunkin. ) Iisa on ollut jotenkin extra-energinen niin sisällä kuin ulkonakin. Tänään taas pienen tauon jälkeen kerkisin treenailla. Menin sen kanssa metsään tekemään parilla damilla vähän muisteja. Vietiin 2 damia, jotka haettiin ja vauhdilla, jopa vähän riehakkaastikin. Tämän jälkeen uskalsin vielä tehdä yhden ihan erikseen. Aluksi kun lähetin sille damille, Iisa otti jonkun puun suuhun ja toi mulle. Otin sen vain pois ja lähetin uudelleen. Nyt meni hyvin.

Ostin tänään ruokakaupasta pullollisen naudan verta! Tietysti koiratarkoitukseen! En ole ennen ollut mitenkään eritysemmin kiinnostunut mejästä eli metsästyskoirien jäljestämisharrastuksesta eli "verijäljestä", mutta kun Iisa silloin toukokuussa pentutreffeillä osoitti niin hyviä taipumuksia ekalla kerralla verijäljellä, niin se kyllä pisti hyvä kipinän. Onhan se ihan hauskaa kulkea luonnossa ja katsella koiran työskentelyä. Ajattelin, että huomenna voisin vetää jossain näkymättömissä metsässä ihan aktivointimielessä jäljen. Ja katsotaan jos siitä samasta riittäisi Aidallekin omaan jälkeen. Sekään ei ole ikinä kokeillut, mutta nuuskiminenhan on ihan sen ominta aluetta, niin miksei sitten veren? Vanhakin koira oppii uusia temppuja.  Valjaita mulla on kyllä kaksinkin kappalein, mutta sellaista jälkiliinaa ei. Mutta katsotaan, kyllä minä jotain saan kyhättyä epämuodolliseen harjoitukseemme.

Ja sitten vielä muuta asiaa: olen jo jonkin aikaa ajatellut, että veisin Aidan sterilisaatio leikkaukseen ja ajattelin tehdä sen tänä talvena kun tulen Malawista. Joskus ennen ajattelin (kun Aida oli/on ADHD), että en haluaisi tehdä sitä, ettei koira liho ja oon kuullut että koira voi muuttua apaattisemmaksi tai ainakin rauhallisemmaksi. Olen kuitenkin tutkinut asiaa, ja monet ovat todenneet, että koiran rauhallisuuteen ei ole niinkään vaikuttanut, vaan enemmänkin, että koirasta on tullut pehmeämpi, kuuntelee paremmin ja jopa leikkisämmäksi. Nyt olen siis ihan kokonaan muuttanut mieleni, koska: Aida on vanheneva narttukoira, jolla kasvaa koko ajan riski sairastua kohtutulehdukseen (vakava siaraus, joka voi nopeasti tappaa jos ei pääse leikkaukseen ajoissa, yhdellä tutulla kävi näin hänen koiralle ->eivät kai tunnistaneet oireita). Oon lukenut, että leikkauksella narttukoira voi saada keskimäärin 2 vuotta lisää elinaikaa mm. tämän taia. Lisäksi aion kuitenkin vielä niin kauan kuin mahdollista harrastaa ja kisata Aidan kanssa, eli juoksut ei enää rajoita. Aidalle ei todellakaan ole pahitteeksi, jos se kuuntelisi enemmän ja vaikkapa ei enää "karkailisi" vapaana ollessaan. Varmaan se ylipainoriski voi olla meidän ongelma sitten. Oon siis ajatellut varata maanantaina jo Aidalle tämän ajan Tampereelta + Iisalle PEVISA-tutkimusajan, jos ne vaikka pystyttäisiin suorittaa samana päivänä? en tiedä, mutta aion kysyä. Talvi on hyvä kohta leikkauttaa siksikin, että silloin haava voi tod.näk. parantua helpommin/nopeammin eikä Aidaa joudu pitää pois järvestä.  Ja mullahan on Malawin jälkeen heti joululoma aikaa olla Aidan kanssa, että se saa toipua hyvin. Täytyy varmaan varata kuitenkin jo nyt, kun ei oikein viitsi ulkomailta soitella.