Tänään taas sama paikka, sama aika ja samat ihmiset kokoontuivat Pyhtäälle. Aiheena oli tällä kertaa LAUKAUKSET (haulikko) sekä RIISTAAN TUTUSTUMISTA (varis ja lokki). Ensin ampuja oli meistä kaukana pellolla ja me koirinemme toisessa paikassa. Kukaan koira ei osoittautunut paukkuaraksi  Kun eka laukaus oli ammuttu, lähdimme koko joukku koirien kanssa rauhallisesti kävelemään kohti peltoa. Matkan varrella ammuttiin pari laukausta jälleen, sekä pellolla, kun jäimme kuuntelemaan toiseen päähän. Aidalle on ennenkin ammuttu; Golden Ringin kesäleirillä Vehmaalla v-2007 sille ammuttiin haulikolla kohtalaisen läheltä. Lisäksi Aida on kuullut monia laukauksia mökillä metsästysaikana sekä tietty uudenvuodenpaukut.. Eipä se siis noistakaan mitään piitannut, toki säpsähti välillä, mutta jatkoi taas heti heinikossa piehtaroimista.  

Sitten riistaan. Ensiksi Aida haisteli varista tosi kiinnostuneena. Kouluttaja leikitti sitä vähän, Aida laskettiin irti, ja varis heitettiin lyhyen matkan päähän. Ja kuinka ollakaan, Aida nouti variksen kuin olisi tehnyt sitä koko ikänsä! Olin kyllä hiukan ihmeissäni, mutta toki tajusin kehua tooosi paljon!  Sitten koitettiin tehdä markkeeraukset variksella pariinkiin kertaan, mutta Aida ei enää ottanut varista.  Kai se tajusi, mitä olikaan kantamassa... Yritettiin jälleen leikitystä ja lyhyttä matkaa, mutta ei ottanut. Kokeiltiin myös seuraavanlaista: kouluttaja heitti variksen, minä olin kuin olisin ollut koiraa lähettämässä, mutta annoinkin hihnan apuohjaajalle ja juoksin itse hakemaan sen. Aida olisi ollut kyllä kovasti menossa, ja näyttikin vähän harmistuneelta kun minä vein linnun  Aida ei ottanut myöskään lokkia. Saimme yhden variksen mukaan pieneen pakkaseemme, ja paljon erilaisia vinkkejä, jotka listaan alle.

- Lintua ei saa missään nimessä tuputtaa koiran suuhun, eikä koiraa saa nykiä hihnasta tai kieltää kun ollaan lintuun tutustumassa (näin en tosin ole tehnytkään..)

- Linnun voisi kokeilla laittaa sukkaan, esim. ohueen polvisukkaan. Haju jää, mutta siitä tulee damimaisempi.

- Voi treenata edellistä treeniä kahden tai yhden ohjaajan avulla.

- Myös tätä voi kokeilla: varis heitetään, koira lähetetään, mutta jos se ei palaudu, noudetaan koira hihnan kanssa, ja lähetetään uudestaan. Kouluttaja sanoi, että Aida selvästi tietää, että sen pitäisi hakea, joten tätä voisi kokeilla...

- Koira pitää yrittää tehdä mustasukkaiseksi variksesta.

- Tutustumishetket pitää olla lyhyitä, ne ei saa kestää kauaa..

- Oma huomio: täytyy harjoitella tätä porukoilla, koska viimeksi kun joku muu kuin minäkin oli kehumassa (äiti), se innosti Aidaa ottamaan varis enemmän.

 

Tämä: www.santunjahelinlabbikset.blogspot.com on yhden kouluttajamme Santun oma blogi, ja sieltä voit lukea taipparikurssimme edistymisestä kouluttajien silmin. Sieltä myös löytyy muutamia kuvia, jos haluaa katsella. Inkan ja Ronjan viime kerran markkeeraus oli ainakin päässyt kuviin.

P.S: Lähdemme tavoittelemaan toukokuun lopussa tokon ekaa alo-ykköstä Keuruulta. Täytyy varmaan ottaa aikaa tokotreenaukselle.