Viime sunnuntaina jo alkoi Kaakon noutajien sunnuntaiharkat Neuvottomassa Haminan puolella. Ensin ovat aina pennut ja sen jälkeen aikuiset koirat. Aidan kanssa olen käynyt aikuisten ryhmässä aina silloin kun on kyyti, eli yleensä Inkan kanssa. Eilen kuitenkin kysyin Riikalta uinnilla, onko hän menossa ja pääsimme Riikan kyydillä.  Nana oli myös pennuissa ja Nella aikuisissa. Niinpä siis menimme tänään harjoituksiin. Se oli Iisan ensimmäinen koirakoulu käynti.

Pennuilla oli aiheena tänään kontaktin ottoa, seuraamisen alkeita ja damin kantamista, koska lopussa on yleensä aina jotkut dami tms. noutotreenit. Ei voi muuta kuin olla tosi tyytyväinen Iisa-neitiin, niin hyvin sillä meni! Iisa keskittyi ihan todella mainiosti kaikkeen tekemiseen rivissä ollessa ja muuten. Toki se tarkkaili aika paljon myös muita koiria välillä, mutta se otti heti kontaktia kun pyysin ja sain paljon palkattua sitä. Iisa tuli myös sivulle käskyistä aina todella hyvin ilman mitään apuja ja se jaksoi tehdä koko ajan. Tuo seuraaminen oli sitten ehkä vähän asia erikseen, koska Iisaa en ole vielä opettanut seuraamaan... joten vähän sellaista räpellystähän tuo oli...  mutta täytynee alkaa treenaamaan seuraamisen alkeita. Damin kantaminen (hihnassa) sujui hyvin! Tosin ei tehty kauaa, kaksi lyhyttä pätkää, mutta niin se pitää Iisan aivoilla vielä ollakin.  pääasia, että Iisa kantoi hyvin, halusi kantaa, eikä meinannut sylkeä sitä. Sillä tämänkin olisi saanut pilattua, mutta mitäs sitä jossitella kun meni hyvin.

Kontaktiharjoitus oli sellainen, että piti pitää oikeassa kädessä namia ja koiran istua edessäni. Sitten täytyi vaan odottaa, että koira vilkaisee omistajaansa, ja antaa heti palkka. (koirat nimittäin tuijottaa sitä makupalakättä, ainakin näin jos ei olla paljoa tätä harjoiteltu ennen) Iisa kyllä tajusi vilkaista minuun aika nopeasti, eikä tässä sillain mitään ihmeellistä ollut. Samaa ollaan tehty joskus, mutta nami on vain ollut nyrkissä lattialla...

Sitten kun pennut olivat ohi, saivat Iisa ja Nana mennä autoon ja vanhemmat koirat pääsivät toimimaan.

Vanhempien ryhmässä oli aiheena seuraaminen, luoksetulo ja muutama erilainen markkeerausharjoitus damilla. Aidalla meni tänään seuraaminen hyvin!! Olen tosi iloinen! Sillä oli ihan hyvä kontakti ja vaikkei se koko aikaa katsonutkaan minuun (niin kuin noutajaseuraamisessa ei kuulemma tarvikaan), se ei silti pistänyt nenäänsä maahan!  Luoksetulotkin meni hyvin, eikä Aida onneksi nyt ennakoinut kävellessäni.

Sitten niistä markkeerauksista. Ensimmäinen oli ihan normaali ykkösmarkkeeraus, jonka kouluttaja heitti. Meni hyvin, eipä ihmeitä.

Toisen heitti myös kouluttaja, mutta meille annettiin damit ja meidän täytyi heittää itse toinen dami lyhyen matkan päähän, ja käydä itse yksin hakemassa se ennen kuin koiran sai lähettää (eli näin koiralle vähän tottelevaisuutta ja malttia). Aida odotti hyvin, mutta kun lähetin sen, sille tuotti vaikeuksia muistaa, mitä pitikään tehdä/hakea. Mutta löysihän se damin kuitenkin ja se palautui normaaliin tapaan hyvin.

Toinen oli nimeltään "linjamarkkeeraus" eli taas uusi termi minulle! Siinä heitettiin kaksi damia peräkkäin, mutta lyhyen matkan päähän toisistaan ja koiran piti hakea toinen. Tavoite oli se, että koira ei saisi vaihtaa damia (ei ollut sinänsä kuulemma väliä, kumman ottaa ekana). Aida haki taas ekan, mutta sen jälkeen se ei löytänyt toista ja muutenkin näytti siltä, ettei se tiennyt, mitä etsiä. Tosin sain vihjeeksi ottaa damin nopeampaa, eikä silitellä koiraa..heh. Ei tullut mieleen taas, että se häiritsi muistamista.. Niin siis, Aidalle tehtiin hiukan lyhyempi matka ja nyt kun otin ensimmäisen damin siltä heti pois ja lähetin sen uudestaan, se muisti heti hakea toisenkin. Ja Aida ei vaihtanut! Kyllä se tässä toisessa harjoituksessa vähän katsoi toistakina damia "sillä silmällä", mutta kun huusin vaan "tänne", se tuli kerrankin onneksi.

Koulutusten jälkeen käytiin vielä juoksuttamassa koiria, mutta eipä ne enää paljoa jaksaneet leikkiä. Olin myös jo käynyt lenkillä ennen koulutusta purkamassa neitien energiaa.